Tyst – jag upplever

FullSizeRender

Jag läste en bok nyligen, skriven av Susan Cain en amerikansk författare och föreläsare. Boken heter Tyst – De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns. Den här boken var en riktig ögonöppnare för mig, även om hon är amerikan och den svenska kulturen inte är lika extrovert som den amerikanska så finns en hög igenkänningsfaktor i beskrivelserna om hur dessa två personlighetsdragen särskiljer sig från varandra. Och hur samhället är uppbyggt att främja extroverta drag från ung till arbetslivet.

Boken är dock skriven i lite för mycket amerikansk anda för mitt tycke, hon refererar återkommande till kända personer, målar upp en bild om introverta som ofelbara och fantastiska, vilket de allra flesta säkert är men det blir lite för mycket helt enkelt. Hon pratar om konstnärer och författare som är introverta (som för att säga du är inte ensam) och som de säkert var, men oklart om det är hennes uppfattning eller om de själva uttryckt det. Men om man läser boken med en nypa salt så finns det mycket i den att ta till sig.

Så vad är introversion/extraversion? Susan Cain utgår ifrån Jungs definition av personlighetsdragen: Introverta rör sig inåt mot tanke, känslo-, och fantasilivet medan extroverta rör sig utåt mot ting, situationer och människor.

Du kanske känner igen dig i de flesta av följande påståenden:

 • Du pratar hellre med en person istället för flera.
 • Du föredrar att utrycka dig i skrift framför verbalt/öga mot öga
 • Du gillar att vara för dig själv
 • Du sägs vara en gos lyssnare
 • Du tar sällan stora risker
 • Du ogillar småprat men har gärna djupa samtal
 • Du ogillar att bli avbruten
 • Du ogillar konflikter
 • Du jobbar bäst på egen hand
 • Du kan känna dig slutkörd efter att ha varit ute även om du haft kul.
 • Du låter ofta bli att svara när det ringer
 • Du gillar inte att göra flera saker samtidigt
 • Du vill helst inte visa upp ditt arbete förrän det är klart
 • Du gör ingen stor grej av att fylla år

Gör du det är du mest troligt introvert men nästan alla har en släng av motsatt personlighetsdrag och väldigt få är enbart ett utav dem. Men så finns det vissa som är en jämn blandning av båda det kallas ambivert. En sak som är viktig att påpeka är att introversion inte är detsamma som blyghet. Man kan vara extrovert och blyg, men blyghet bottnar i rädslor för att hamna i situationer där man blir avvisad eller förödmjukad så till den gräns att man helt avstår från att göra det man vill. Medan introverta kan hantera sociala situationer men kanske hellre väljer bort dem. Dock kan introversion och blyghet framstå som samma sak för andra om man är tyst och tillbakadragen och inte tar plats.

Kontentan av det hon skriver är att i vår omvärld behövs en lagom dos av båda sidor. Vi kan inte fortsätta premiera den extroverta sidan, speciellt när nästan hälften av oss räknas som introverta. De flesta människor skulle också behöva bejaka dessa sidor inom sig, en extrovert kan behöva ta fram den introverta sidan i olika sammanhang medan den introverta kan behöva en dos av den motsatta i andra. Som introvert kan du vara framgångsrik om det är något som tilltalar dig, det gäller att hitta ett sätt att hantera de situationer där du måste utföra något som går emot din introversion, som att prata inför en publik. Det handlar också om att inte begränsa sig själv utan att hitta vägar att leva sitt liv i symbios med andra, där det behövs en vidgad syn på varandras behov. Speciellt i sammanhang där båda sidor finns.

För mig är det viktigt att få dra mig undan, vara för mig själv. Jag har tur att leva i ett förhållande där det får plats. I arbetslivet drar jag mer och mer åt att jobba ensam eller med några få, men kommer att behöva lära mig att hantera situationer där jag behöver vara mer extrovert. Som i lördags när jag skulle fota ett vernissage på byn. Egentligen hur enkelt som helst, jag hade träffat alla där redan. Men det började med att jag kom dit och fick en svettattack efter cykelturen dit, därinne spelades arabisk musik (vilket jag gillar) men det var på tok för högt och jag blev stressad av både det och svetten som lackade. (Observera att detta är två av mina typiska HSP-drag att bli uppjagad av situationer jag inte kan styra över.) Det dansades och skrattades där inne, men jag kände mig ”awkward” och kunde inte riktigt slappna av. Så jag gick omkring och försökte andas en stund. Men så skulle jag ta en gruppbild på dem alla och ingen bild blev bra, det blev på tok för mörkt eller på tok för ljust. Och jag stressade för att jag ville det skulle gå fort. Kanske fångade jag upp en känsla att alla inte ville vara med på bild. Så istället för att andas och ta mig tid så vips var jag klar. Därefter skulle jag pratat med någon om utställningen men jag styrde inte upp det. Det blev bara pannkaka av allt och jag kände mig uppgiven och irriterad på vägen hem. Framförallt för att det var en ypperlig chans att öva på att möta olika människor, prata med dem och fota dem. Där behöver jag öva på att gå in i en extrovert roll och styra upp det hela. Inte dra mig tillbaka och åka därifrån med för lite underlag. Jag behöver också förbereda mig mer när det gäller min utrustning, ha en backup-plan om något går fel. Och framför allt inte stressa fram det jag ska göra, låt det ta tid. Det handlar om några få minuter extra. Men jag vill också nämna att det finns stunder och situationer då jag inte alls har något emot att få mycket uppmärksamhet, är det ämnen jag brinner för och situationer som känns trygga så kan jag verkligen också få en kick utav det. Men inte utan att jag ofta däckar efteråt.

Jag rekommenderar den här boken om du är intresserad av att veta mer, framför allt i ett kulturellt perspektiv. Kanske är du lärare, förälder, arbetsledare eller någon som behöver mer insikter om de olika personlighetsdragen och hur de fungerar i olika sammanhang. Vad kan vi göra för att låta båda typerna ta plats i samhället, i skolan eller på arbetsplatsen? Susan säger i TED-Talk nedan att vi måste sluta med så mycket grupparbeten, att öppna kontorsmiljöer inte är sunda och att barn behöver lära sig arbeta i grupp men också självständigt. Själv kommer jag leta mer böcker på ämnet för det tilltalar verkligen mig sen får vi se vad det mynnar ut i.

Här finns ett TED-Talk med Susan Cain om introversion och boken.

Välkommen att lämna ett ord eller två