Tipstorsdag!

bocker-musikserier

Den bästa morgonen är den då jag vaknar tidigt, äter en liten tallrik gröt och hoppar på cykeln ner till badhuset. Torsdagsbadet öppnar redan 6.30, det är lugn och stilla, klassisk musik hörs i bakgrunden och när det är mörkt tänder de stearinljus. Det är en superskön start på dagen och att som idag komma ut till strålande höstsol gör det bara än mer underbart. 

Idag tänkte jag tipsa om lite böcker och annat som inspirerar mig. 

Först ut är musik: det finns två Spotifylistor jag lyssnar ofta på, båda folkmusik inspirerad. Den första enbart Skandinaviska artister och den andra blandat. Men för mig skön musik att jobba till. Även om jag oftast bara har radion på i köket.

 

Bjuder även på min egen lista med enbart kvinnfolk, behöver uppdateras dock.

Boktips: för högkänsliga och introverta

Boken som förändrade allt var Elaine Arons bok ”Den högkänsliga människan”, den blev vändpunkten och ögonöppnaren helt klart. Funderar du på om du är högkänslig eller vill veta mer så läs den! Den är djupgående, täcker många områden, jag har gått tillbaka många gånger för att läsa om kapitel i den. Hon har även skrivit fler böcker bland annat Det högkänsliga barnet och Den högkänsliga människan och kärleken (som står på min läslista). Bilder lånad av www.panter.se

 

En annan läsvärd bok för högkänsliga är ”Drunkna inte i dina känslor”skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin.

Boken ”Tyst – De introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs” läste jag för ett tag sedan och skrev om den här: Tyst – jag upplever

Sen vill jag tipsa om Kajsa Ingemarssons triologi ”Hjärtats väg” Jag har läst den första Den magiska gnistan, och håller på med Modern Mystik. Båda de här böckerna har varit upplysande på många sätt. Hon skriver förståeligt och ärligt. Jag vågar bejaka min spirituella sida och vill leva ett leva där jag följer mitt hjärta. Näst på tur står just Hjärtats väg, men den finns inte på bibblan ännu så ska se om de kan beställa den. Lånar så många böcker jag bara kan, även om jag älskar att ha en välfylld bokhylla så kan jag inte köpa allt. Men de som fastnar lite extra kommer nog köpas in i framtiden, om jag hittar dem second hand.

Podcasttips!

Nu var det ett tag sedan jag lyssnade faktiskt men hörde ett avsnitt med Ångestpodden som handlade om just högkänslighet, och de intervjuar Maggan Hägglund.

TV: jag har en fäbless för serier som handlar om människor som går igenom svåra saker. En som jag följt är ”Att födas i fel kropp” nu ligger den inte uppe längre men den var så bra. Unga människor som valt att byta kön och det är fascinerande hur de i så tidig ålder bara vet att de har fel kön. Alla är så modiga och medvetna. Mycket fin serie.

Gillade också serien ”När livet vänder” typsik gråtserie, men så intressant att lära sig om andras livsöden.

Just nu följer jag ”Gifta vid första ögonkastet – USA” alltså, det är så intressant att följa de här människorna. först så är det ju ett galet experiment men att se hur människor som inte känner varandra handskas med olikheter och sidor som de kanske inte visste att de hade är ju såå roligt. Igenkänning också såklart. Är övertygad om att en tjej är högkänslig också, känner igen mig så mycket i henne. Hur hon har svårt att anpassa sig till sin partner, svårt att slappna av. Och som inte kan prata djupt på beställning. Hon behöver ”tid” och han är mycket mera framåt. Och hon tyckte det inte var en bra idé att han skulle bjuda in alla sina vänner på grillfest, det räckte väl med några få enligt henne. Han är social och hon är tillbakadragen. Mycket givande att se faktiskt.

Vad har du för tips? nån bra bok jag borde läsa? 

Önskar en fin torsdag! 

Välkommen att lämna ett ord eller två